Convention center

Het Convention Center moet, al dan niet tegelijk, plaats kunnen bieden aan de meest uiteenlopende evenementen (vergaderingen, congressen, internationale conventies, opvoeringen, voorstellingen) met een deelnemersaantal dat kan oplopen tot 5.000, en dit met inachtneming van de strengste normen inzake veiligheid, simultaanvertaling in minstens vier talen en audiovisuele en digitale communicatietechnologie.

Voor het ogenblik loopt de concurrentiedialoog voor de toewijzing van de opdracht.

Scroll down

Convention center

STEDENBOUW

Omdat het zo uitgestrekt is, loopt het Heizelplateau uit in verschillende grootstedelijke landschappen. De parken met bomen, de bomenrijen langs de grote lanen, de tuintjes en het vermoeden van een nabij platteland maken groen tot de centrale factor van de site.

Het landschapsproject steunt op de reeds aanwezige geometrie voor de nieuwe aanplantingsstructuren. Deze spelen in op de grote vegetale vormen die zich uitstrekken langsheen de Keizerin Charlottelaan en de Eeuwfeestlaan. De structuren worden herhaald op meerdere niveaus van het gebouw en vormen samen een verticaal landschap dat een sterk beeld creëert centraal op het Heizelplateau. De alomtegenwoordige begroeiing zorgt voor een unieke visuele beleving voor bezoekers en gebruikers die het gebouw naderen.

ONMIDDELLIJKE OMGEVING EN ARCHITECTUUR

De basisidee was om de beide programma’s (Congrescentrum en Hotel) te verwerken in één enkele architectuur. Eén enkel gebouw met een duidelijke leesbaarheid en een onmiskenbare elegantie die alle contacten vereenvoudigen. De verschillende bouwhoogten beantwoorden aan de omliggende gebouwen en ook de bouwmassa is in harmonie met de buurt. Door de ligging
van het Hotel kunnen de beide programma’s zowel samen als apart worden gelezen !

GEVELS: CONTEXTUALITEIT & LICHTOBJECT

De architectuurtaal verwijst naar ‘de serre’. De gevels bieden een spel van heldere ondoorzichtige textuurbeglazing met lensvormige elementen die lichtstralen en de weerspiegeling van de omgeving opvangt, breekt, herhaalt en vermenigvuldigt. De essentie van deze plek is een opensplijtend lichtobject waarin de herhaling van het beeld is gekozen en scherp gesteld : het
Atomium, het groen, de omliggende gebouwen, de hemelkoepel, het licht…

DE HALFRONDEN: PLENAIRE ZALEN EN AUDITORIUMS

De kernwoorden van het ruimtelijk ontwerp zijn : « eenvoud, flexibiliteit, esthetiek ».

Niveau 0 : Een volwaardig convention center en een auditorium met 800 plaatsen.
Deze ruimte neemt de vorm aan van die de gebruikers wensen. Ze is multifunctioneel en geschikt voor tentoonstellingen, stands, banketten, kleinere salons, onderhandelingszaaltjes, pop-up stores, buffetten … Kortom, alles wat men zich kan inbeelden in de een context van congressen, tentoonstellingen en recepties. Het auditorium van 800 plaatsen is vanaf dit niveau
toegankelijk.

Niveau 1 : De plenaire zalen met 3500 en 1500 plaatsen
Dit zijn modulair aanpasbare ruimten ontworpen als « toolbox » die zich schikken naar ieder mogelijk gebruik. Ze zijn evolutief en ondergaan telkens een gedaanteverandering door het toevoegen of weghalen van flexibele ruimten.
Ze beschikken over :
– Een centrale podiumruimte die volledig of opgedeeld kan worden benut,
– Een aanpasbare capaciteit in de vorm van een elektrische rijtrap die het publieksvermogen van de grote plenaire zaal
laat variëren van 3500 tot 500 plaatsen,
– Een telescopische tribune die de onthaalcapaciteit van de kleine plenaire zaal eveneens laat evolueren. Toneelgordijnen om het geheel te vervolledigen.

De flexibiliteit en moduleerbaarheid van de plenaire zalen is enorm en ze kunnen dan ook worden ingericht à la carte.

Niveau 2 : Het halfrond met 600 plaatsen
Het grote halfrond van 600 plaatsen kan met een mobiele wand worden opgedeeld in twee ruimten van elk 300 plaatsen. Het grote raam achterin de zaal zorgt voor natuurlijke lichtinval.

DE OVERIGE RUIMTEN VAN HET CONGRESCENTRUM

Orangerie/ Atrium
Dit is het ankerpunt van het project : de Orangerie herbergt de liften, die de meeste verplaatsingen van de congresgangers voor hun rekening nemen. Ze is op elke verdieping probleemloos terug te vinden en ziet doorheen de beglaasde wanden uit op het Atomium.

De loopbrug naar Paleis 2 van Brussels Expo
De loopbrug ligt volledig in het verlengde van de foyer op de eerste verdieping. Het brede pad wordt opgeluisterd met tentoonstellingsruimten. De continue organisatie van het traject doet de bezoeker het “verkeersaspect” van de voorziening vergeten.

Bars en fast food
Deze openen zich naar de verkeersruimten en foyers. De buitengevels zijn in glas. Het zijn grote ruimten met een hoog plafond, wat zorgt voor een aangename sfeer en licht. Door de ligging aan de zuidoostkant treden ze in dialoog met het Atomium.

HET HOTEL

Het Hotel is ontworpen als het hoogtepunt van het project op stedelijke schaal. Het ligt aan de zuidoostkant tegenover het Atomium, Brussel en de koninklijke parken. Naar het Noordwesten toe biedt het een panoramisch uitzicht over Vlaanderen. Het vervult overtuigend zijn emblematische rol door de verzorgde esthetiek : de helder beglaasde gevels met fijne lensvormige
elementen organiseren een geometrisch stramien waarvan de grafische uitwerking sterk de esthetiek van deze plek benadrukt.

De ingang van het Hotel : de ingang heeft een bevoorrechte plaats gekregen op de hoek van de Keizerin Charlottelaan. De bovenste lobby van het Hotel : deze bevindt zich op het ruime dak van het Congrescentrum en biedt rechtstreekse toegang tot een groot terras dat aandoet als een hangende tuin boven Brussel. De kamers aan de zuidoostkant kijken uit op het Atomium : het spel van de gevels brengt dit uitzicht verder tot leven wat het nog unieker maakt. De noordoostelijke kamers zien het Vlaamse landschap : een breed raam benadrukt nog dit uitzicht.

Een skybar die toegankelijk is vanuit het Hotel en het Congrescentrum maakt het geheel compleet. De tafels die langs de gevel staan opgesteld genieten van een panoramisch zicht van 360°. De bar krijgt een metalen nachtblauw plafond en een LED-net dat van op de straat zichtbaar is en zo een uitnodigend signaal uitstuurt om in deze nieuwe Brusselse zaak een glas te komen drinken.